Mi az a PontKom, és miért jó interneten nyelvet tanulni?

Hogyan kezdődött?

A PontKom Nyelviskola története valamikor 2009-ben kezdődött, ekkor még nem velem. Egy egyetemi ismerősöm alapította a nyelviskolát. Az volt az alapötlete, hogy interneten fog tanítani. A tananyagot egy eLearning rendszerrel, azaz egy speciális online oktatószoftverrel akarta a hallgatóknak átadni. Célja az volt, hogy ne kelljen bejárni osztálytermekbe, sőt ne kelljen egy városban élniük azoknak, akik a csoportba járnak. Az eLearning keretrendszereket számos területen alkalmazták már akkor is, azonban a nyelvoktatás területén még nem volt eLearning szoftver. Én ekkoriban angoltanárként dolgoztam a PontKomnál, sőt én voltam az első tanár. :) Mivel angoltanár szakot végeztem, ezért a speciális eLearning tematikák, a tananyagok kidolgozása az én feladatom lett, és később a szakmai vezetés is hozzám tartozott.

2012 elején az ismerősöm elmondta, hogy az állandóan veszteséges cégből elege van, és eladná nekem.

Az 1 Forintos vállalkozás

Kaptam egy hét gondolkodási időt, és végül 1 Forintért megvettem a PontKom Nyelviskolát adóssággal, hátralékokkal, kifizetetlen számlákkal, de számomra fontos tudásanyagokkal és technológiai háttérrel.

Nyelvtanárként hittem és ma is hiszek a nyelvoktatás megújításában, és ma is ez az álmom. 

Ahogy ez a startup cégeknél lenni szokott, hamar bele kellett tanulnom nemcsak a cégvezetésbe, de a pénzügyi feladatok ellátásába, és persze ezek mellett még mindig én voltam az angoltanár. Sokat tanultam, és nagyon sokat köszönhetek egykori mentoromnak, aki nélkül nem biztos, hogy ilyen gyorsan sikerült volna talpra állítani a céget: 2012 végére már komoly eredményeket tudtunk felmutatni, nem volt adósságunk és a hallgatóink sikeres nyelvvizsgájának aránya jóval magasabb volt, mint egy hagyományományos nyelviskolánál.

Fontos lépés volt a történetünkben a PontKom Nyelviskola akkreditálása, ami garancia a hallgatóink számára. A PontKom az első és még ma is az egyetlen akkreditált online, eLearning eszközök segítségével oktató nyelviskola Magyarországon. Az akkreditálás során nem csak a céget, hanem annak teljes tananyagát, oktatási módszerét is átvilágították, jelenleg 5 világnyelvre van engedélyünk a kezdő szinttől, a szakmai nyelvoktatásig.

Körülnézve Európában, sőt az amerikai kontinensen is, nem sok ilyen nyelviskola létezik, holott az eLearning a világon mindenhol az egyik legsikeresebb oktatási módszer (ma már egyetemeken, szakmai tréningeken hazánkban is általános oktatási módszer). Persze nem elég online tanítani, fogni egy tankönyvet és bescanelni, vagy Skypeon elmagyarázni a tanulónak a tankönyv tartalmát, hanem pontos tematikát kell felépíteni, és az online tanulási módszereket kell tudni alkalmazni. Egy (online) nyelviskola a magasan képzett tanárokon túl, a megfelelő tematikán, és a technológiák összehangolásán is múlik.

2013-ban sikerrel nyertük el az Európai Unió nyelvi képzési pályázatát (TÁMOP 2.1.2), így a Dél-Dunántúlon több száz embert taníthattunk.

És mit nyersz Te nálunk?

Nyelvtudást, mondhatnám, és nem is csapnálak be. De ennél sokkal többet is: kényelmet, hozzád és az igényeidhez illeszkedő tananyagot, és a te időbeosztásodhoz alkalmazkodó órákat, bárhol is légy. Ha van interneted, akkor tudsz nálunk tanulni - ennyire egyszerű.

Nekem ez a Nyelviskola volt az álmom, de még közel sem értem a feladataim végére. Sok-sok hallgatónknak szeretnék még lehetőséget adni egy jobb munkahelyre, egy nyelvvizsgához, vagy csak egyszerűen a nyelvtudás adta magabiztosságra. És szeretném, ha a nyelvtanulás lehetősége eljuthatna azokra a településekre is, ahol nincs hagyományos nyelvoktatás.

A célom még mindig ugyanaz: bárhol is élj, egy kattintással ismerhess meg nyelveket, kultúrákat. Én ezt szeretném megadni neked, mert mélyen hiszek benne, hogy egy nyelv egy új, szélesebb világot nyit számodra is.

Kovács Zoltán

Online nyelvtanulási szakértő


Tanulmányaid, személyes eredményeid megtekintéséhez lépj be, vagy regisztrálj!Bemutató óra