Külföldi munka nyelvtudás nélkül? Milyen munkát kapsz nyelvtudás nélkül?

2017. február 13.
Sok-sok hirdetést, blogbejegyzést és fórumot találsz arról, hogy hogyan lehet nyelvtudás nélkül boldogulni külföldön. De vajon mennyi esélyed van ténylegesen, hogy munkát találj egy másik országban alapvető nyelvtudás nélkül?
 
Ha nyelvtudás nélkül vágsz neki a világnak, és ráadásul mindezt a magasabb fizetés miatt, valószínűleg csalódni fogsz. A legtöbb ilyen ajánlat átvágás, és elég borsos közvetítői díjat kérnek érte. Vagy a másik lehetőség, hogy olyan helyre közvetít ki, ahol nem csak egyszerűen az alja munkát végezheted, hanem azt egy megalázó összegért. Alapvetően arra kell felkészülnöd, hogy ha nem beszéled a célország nyelvét, akkor szellemi munkát nem igen végezhetsz. Ennek alapja ugyanis a kommunikáció, és ha nem beszéled a nyelvet, a feladatok megoldása lehetetlen – kivéve persze, ha például egy amerikai/német/globális cégnél sikerül elhelyezkedni, mondjuk Hollandiában, mert ott lehetséges a boldogulás mondjuk az angollal.
 

Majd megtanulod a nyelvet munka közben

Sokan úgy vágnak neki a külföldi munkavállalásnak, hogy a célországban tervezik a nyelv elsajátítását. A nyelvoktatási szakemberek azonban úgy vélik, ez a legrosszabb, amit tehetünk. Én magam ilyet nem állítanék, de az tény, hogy nem könnyíti meg a dolgodat, ha így indulsz el.
Nyelvtudás nélkül valószínűleg olyan munkát fogsz találni, melyben hasonló nyelvi képességekkel bíró munkatársaink lesznek. A bolgár, a román és a lengyel munkások között kevés esélyed lesz nyelvet tanulni és persze, amit tanulsz is majd, az is főleg hibás kiejtéssel, nyelvtannal fog rád ragadni.
 
Az esti nyelvtanfolyamok pedig egy 10-12 órás fizikai munka után nem lesz túl hatékony. Ezért legalább fél évet érdemes indulás előtt nyelvtanulással töltened. Ez még mindig nem sok, de legalább az alapvető kifejezéseket elsajátítod, egy alap tudásanyagot összeszedsz és ezzel talán már nem a legrosszabb meló lesz a tied.
 
A munkaerő közvetítők azt mondják,  hogy ha mégis külföldön szeretnél nyelvet tanulni, akkor a munkakezdés előtt 2-3 héttel már utazz ki, és iratkozz be egy intenzív nyelvi kurzusra (de ugyanezt megteheted itthon is). A pár tízezer forintos ráfordítás később többszörösen megtérülhet, hiszen így jobb esélyekkel indulsz a munkaerőpiacon.
 

Milyen munkát találhatsz nyelvtudás nélkül?

A gyári, vagy mezőgazdasági munka a legáltalánosabb, de sokan dolgoznak takarítói, konyhai kisegítői, asztalszedői állásban, akár diplomával is. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor vagy egy közvetítőre lesz szükséged, vagy ha szerencséd van, akkor egy barát, vagy kolléga megteszi neked azt a szívességet, hogy segít a szálláskeresésben, vagy épp a bankszámla nyitásban.
 
Angliában, Svédországban, Norvégiában kötelező helyi bankszámlával rendelkezned ahhoz, hogy munkát vállalhass. El kell menned a munkaügyi hivatalokba, vagy éppen a lakás- vagy szobabérlet szerződését kellene értened.
 
Ha van valamilyen szaktudásod, akkor elég jó esélyekkel indulsz. Egy ismerősöm ment fűtésszerelőnek Németországba, egy helyi vállalkozóhoz, persze svéd nyelvtudás nélkül. Pár hónap után a főnöke jelezte, hogy előre léphet, ha megtanul németül, mert az angol kevés.
 
A nyelvtudás nélküli külföldi munka gondolata nagyon kecsegtető lehet, ám hosszú távon nem működik, hacsak nem vagy nagyon elszánt. Azt javaslom, először barátkozz meg a nyelvtanulás gondolatával, és csak azután vágj neki a külföldi munkavállalásnak.

Tanulmányaid, személyes eredményeid megtekintéséhez lépj be, vagy regisztrálj!Bemutató óra