Így olvass idegen nyelven!

2016. június 16.
Szeretsz olvasni? Gondolkodtál már azon, hogy a tanult nyelveden olvass? Az olvasás sok szempontból segíti a nyelvtanulásod: felfedezned a kultúrát, a történelmet és a motivációd megtartásában is segít. Ráadásul a nyelvtani és lexikális tudásod is nő az olvasással, sok új szót tanulsz, ráadásul mindezt függetlenül attól, hogy milyen témájú könyvet olvasol.

Adok néhány tippet és stratégiai ötletet, hogy hatékonyan hasznosíthasd az idegen nyelvű olvasást!

Miért jó neked, ha olvasol?

Az olvasás megköveteli az agyadtól az aktivitást. Ahelyett, hogy passzívan várnád az élményt, mint mondjuk a filmnézésnél, az olvasás során automatikusan törekszel arra, hogy értelmet adj a szövegnek. Amellett, hogy javítja a szövegértési készséged, az olvasás megerősíti a már ismert szavakat, és segít megtanulnod új szavakat is.

Plusz, nagy motiváció lehet a nyelvtanulás során, ha sikerül elolvasnod egy-egy könyvet. Ha olyat olvasol, ami érdekel téged, akkor egyre többet tudsz meg a témáról, ahelyett, hogy nehéz nyelvtani vagy gyakorló feladatokkal küzdenél (persze ezeket sem hanyagolhatod el!).

Az is jó dolog, hogy ez egy offline tevékenység, ezért meg tudod nézni az új szavakat, vissza tudsz térni egy-egy mondatra, vagy akár oldalra is.

Az alábbi 3 dologra ügyelj olvasás közben:

1. Keress: keresd a szöveg általános értelmét, amit a szerző próbál elmondani a szöveggel;
2. Fő irányvonalak: gondold át a szöveg főbb gondolatait, fűzd össze azokat;
3. Figyelj a konkrét részletekre: ki, mit, mikor, hol és hogyan viselkedik, tesz a szövegben.

Mivel a standard nyelvvizsgák része a szövegértés, valamint az azzal kapcsolatos kérdésekre való válaszadás, ezzel ezt a képességedet is javítod. Egy nyelvvizsgán az a szituáció is előfordulhat, hogy következtetéseket kell levonnod, és összefoglalnod, hogy mit olvastál. Ebben segít a fenti 3 pont. Ha megtanulod, hogyan kell ezeket a pontokat megkeresned a szövegben, már magadénak tudhatod a sikert ezen a feladaton.

Mit tanulhatsz az olvasással?

Az idegen nyelvű szövegek ijesztőek lehetnek, különösen, amikor az új szavak listáját és az ismeretlen nyelvtani szabályokat nézed át. De a hiteles szövegek segítenek a nyelvhelyesség megtanulásához a természetes nyelvben.

Ha nyelvet tanulsz, akkor az írást is gyakorolnod kell. Az olvasás, a szerzők segítségével, megmutatja neked a különböző stílusokat, a szavak alakját, ami pozitív hatással van a helyesírásodra is.

Cikkek, regények, novellák és versek is segítenek megismerned a helyi kultúrát, a hagyományokat és a történelemet.

Mit kell olvasnod?

Könyveket, cikkeket, szakmai anyagokat, egy szóval: mindent! Ha szereted a regényeket, akkor olvass azt. Ha inkább realisztikus dolgok állnak közel hozzád, akkor keress idegen nyelvű újságokat és blogokat. Nem számít, mit olvasol: eléd vannak téve a szavak, melyeket kontextusban tanulhatsz meg, ami segít az árnyaltabb jelentések megtanulásában, így fokozva a lexikális tudásod mélységét.

Fontos, hogy biztosan a saját tudásszintednek megfelelő szövegeket olvass. Ha most vágsz bele a nyelvtanulásba, akkor legjobb, ha egyszerűbb blogokkal kezded az olvasást, vagy megkeresed a Penquin könyvek közül a neked valót. Fontos, hogy olvasás közben a szavak 90%-a ne okozzon fejtörést, különben az agyad túlterhelődik, és hamar meg is unod a dolgot. Ha túl sok az ismeretlen kifejezés, akkor az lesz a vége, hogy egyetlen szót sem fogsz elsajátítani.

Ha pár mondat erejéig beleolvasol a szövegbe, és úgy érzed, hogy nem túl idegen számodra, akkor jó szöveget tartasz a kezedben.

Jó olvasást! :)


Tanulmányaid, személyes eredményeid megtekintéséhez lépj be, vagy regisztrálj!Bemutató óra