Hogyan kezdj el tanulni?

2016. szeptember 27.
A legtöbb kérdést azzal kapcsolatban kapom, hogy mégis hogyan álljatok neki nulláról a nyelvtanulásnak. Menjetek-e nyelviskolába, vagy hogyan is érdemes nekivágni a dolognak. A lényeg: nem kell kapkodni! ;)

De szerintem ez egy nagyon fontos kérdés!

A kezdés leginkább a lelkesedésed fenntartása miatt fontos. Ha most időt, energiát, vagy akár pénzt is fektetsz a nyelvtanulásba, akkor a motivációd fenntartása kulcskérdés. A kezdő napok, hetek, hónapok nagyon meghatározóak, hisz már itt eldőlhet, hogy mennyire lesz sikeres a nyelvtanulásod. Ha gyorsan, vagy akár rögtön használható tudáshoz jutsz és sikereid vannak, akkor sokat érhetsz el a nyelvtanulás során!

Szóval, hogyan kezdj el nyelvet tanulni?

Döntsd el, hogy mi a célod, miért akarsz egy nyelvet megtanulni. Azt is el kell döntened, hogy ez hobbi, vagy munkakérdés, és persze az sem mindegy, hogy mennyi időt szánsz a dologra. Ha úgy döntesz, hogy komolyan gondolod, akkor nem csak a tanár kiválasztása a fontos, hanem, hogy csoportban, vagy egyedül tanulsz.

Célok

Ha hobbiból tanulsz egy nyelvet, mert szeretnéd a következő nyaralást mondjuk Spanyolországba tervezni, más felkészültséget igényel, mint, ha a munkádhoz szükséges a nyelvtudás. Én most, a heti feladatokban egyértelműen a hobbi nyelvtanulásod segítem.

Ha egy magasabb szintű tudásra vágysz, mert a munkádhoz kell, levelezned, esetleg tárgyalnod kell majd az adott nyelven, vagy szakirodalmat szeretnél olvasni, akkor egy hosszabb tanulási folyamat előtt állsz, itt nagyobb szerepe lesz a nyelvtani finomságoknak is. Egy tárgyalás vagy üzleti levelezés során pontos és precíz fogalmazásra lesz szükséged, ahol nem tévedhetsz, minden szónak és mondatnak a helyén kell lennie.

Tanárral, csoporttal vagy önállóan?

Ezt nem kell az elején eldöntened. Az első pár hétben "szimatolj bele" a nyelvbe, nézegesd, keresgélj oldalakat, tervezgesd meg a céljaid. Még ha sietsz is a nyelvtanulással, ennek bele kell férnie. Ez után dönthetsz, hogy csoportban, vagy egyénileg szeretnél tanulni, ez persze függ a személyiségedtől, céljaidtól, képzettségedtől.

Vannak olyanok, akik csoportban szeretnek tanulni, mert ezt szórakoztató, van olyan ember, aki teljesen egyéni tanrendet kér, és van, aki követi a tanár tematikáját, de egyedül tanul. Hogy melyiket választod, ez majd kialakul. Mindegyik tanulási formának vannak előnyei és hátrányai is. Ezeket jól gondold át, majd ezeket és lehetőségeidet szem előtt tartva próbáld kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet!

Egy biztos, bármelyiket is választod, akkor lesz a leghatékonyabb a tanulás, ha minél több időt tudsz  a nyelvvel foglalkozni. Nem szükséges állandóan nyelvi környezetben lenned, persze, ha van lehetőséged, akkor azzal is nyersz. Egy dolog fontos: naponta 15 percet minimum fordíts a nyelvre (ezért küldök neked feladatokat).


Tanulmányaid, személyes eredményeid megtekintéséhez lépj be, vagy regisztrálj!Bemutató óra